nyílászárókról

alapfogalmak

hasznos ismeretek

tippek

Nyílászáró fogalmak

Profil, Vasalat, Üveg, Légkamra, Üveg k értéke, Léghanggátlás

Profil:

A profil az a része a nyílászáróknak, amit a köznyelv keretként, illetve tokként ismer, ebben kerül elhelyezésre az üveg. A gyártás folyamán a pontos méretezés és illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében, ami az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Vasalat:

A nyílászárók azon része, ami a nyílásért, illetve a záródásért felelős. A felhasználó a kilincs segítségével mozgatja a vasalatot. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Üveg:

Jelenleg forgalmazott kültéri nyílászáróink kivétel nélkül thermo üveggel készülnek. Az alap üveg rétegrend 4-16-4-es, ami azt jelenti, hogy két 4mm-es üveg között 16mm-es légrés található.

Légkamra:

Hogy egy szerkezet hány légkamrás, az attól függ, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el a szerkezeten belül (ez a érték a profil jellemzője). A légkamra azért fontos, mert minél magasabb légkamra számú és minél szélesebb profil vastagságú egy szerkezet, annál jobb hő és hangszigetelő, illetve a szilárdságát is ez befolyásolja. Jelenleg az öt kamrás szerkezetek, a leg elterjedtebbek, melyek a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A három kamrás szerkezetek U értéke 1,3 és 1,5 W/m2K között, míg az öt kamrás szerkezetek U = 1,1 és 1,3 W/m2K között vannak.

Üveg K értéke:

Az üveg K értéke az üveg hőátbocsátási tényezője, ami az alap rétegrendű 4-16-4 -es üvegnél K = 2,8. Ez az érték is már egy jó értéknek számít, de ez a szám minél alacsonyabb, annál jobb az üveg hőszigetelése. Ennél erősebb a 4-16-4 rétegrendű Low-e üveg, aminek K értéke K = 1,4. Ezt az üveget argon gázzal megtöltve jutunk el a K = 1,1 értékig. Általában a piaci igények és klímánk ennél erősebb üveget Magyarországon nem követelnek.

Lég hanggátlás:

A lég hanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága, mértékegysége a dB. Az alap rétegrendű üveg (4-16-4) Rw = 32 dB. Ez az érték egészen 45 dB-ig növelhető, ilyen üveget repülőterek közelében szoktunk alkalmazni. A lég hanggátlás növelhető az üvegvastagsággal, illetve eltérő üvegvastagság használatával és SF6 gáztöltésssel.

A vasalat és biztonság

Az ajtók, ablakok két fő része a szárny és a tok.

Az ajtók, ablakok két fő része a szárny és a tok. A tok szerepe sokrétű, egyrészt az ablakot vagy az ajtót a befogadó falhoz kapcsolja, hordozza a szárnyat vagy a szárnyakat a vasalás közvetítésével, biztosítva a mozgatást és a zárást. Ahhoz, hogy a mozgatás és a zárás optimális legyen, nagyon jó vasalatokra van szükség.

A régi vasalatok gyenge minőségű anyagból, pontatlanul készültek, gyakran akadoztak, hibásan működtek. Az újakhoz magas szilárdságú ötvözeteket használnak, bírják a hőszigetelő üvegszerkezet s az üveget befogadó masszívabb keret megnövekedett súlyából eredő terhelést, igénybevételt, alacsony súrlódásúak, korróziómentesek, ugyanakkor többpontos záródást biztosítanak.

A vasalatgyártók betörésgátlás céljára a standard széria mellett biztonsági változatot is kínálnak. A betörésbiztos ablakok, ajtók kétfokozatú vasalatrendszerrel készülnek, amelyek a hagyományos zárási funkció mellett többletbiztonságot nyújtanak. Ezt különleges szilárdságú ötvözetből készült gombafejcsapos zárakkal, másrészt több zárónyelvvel érik el.

A minőségi gyártók az ablakoknál külön figyelmet szentelnek a sarkok és szabad részek kialakításának, hogy a szárny ne legyen kiemelhető.

A műanyag nyílászáró

Nyílászárókat már ötven éve készítenek műanyagból. Az UV sugárzás- és ütésálló, modifikált kemény PVC-ből lévő termékek ma már nem színeződnek el, mint korábban, nem vetemednek, nem korhadnak, jó az időjárás- és kopásállóságuk, karbantartási szükségletük minimális.

A ránézésre hasonlónak tűnő gyártmányok között nagyok a különbségek: eltérhet az alapanyag minősége, szilárdsága, tartóssága, a szerkezet és a feldolgozás minősége, más lehet a profilképzés, a tömítőrendszer. Az igényes gyártók a legmagasabb kategóriájú anyagot használva a sarkokat saját anyaggal hegesztve alakítják ki, amivel olyan homogén szerkezetet nyernek, mintha az egész keret egy darabból készült volna.

A lágy alapanyagot felváltotta a kemény, a profilba acélmerevítés került, ezáltal nőtt az ajtók, ablakok stabilitása, tartóssága. A minőség ismérve a kemény PVC-ből, acélmerevítéssel készült, legalább ötkamrás profil és a különleges üvegezés. Ma már léteznek hármas üvegezésű, nehéz nemesgázzal töltött vagy vákuumos, reflexiós bevonattal ellátott, fokozottan hőszigetelt üvegezésű (0,8 W/m2 U-értéket mutató), csúcstechnológiás típusok is.

Műanyag nyílászáró ápolási tippek

1. Távolítsa el a mész- és habarcs maradványokat

Ügyeljen arra, hogy az ablakprofilon, üvegen és vasalaton ne maradjanak mész- vagy habarcsmaradványok. Ezek a profil vagy az üveg sérülését okozhatják, a vasalat pedig a megkötött szennyeződések miatt beragadhat.

2. Szellőztessen naponta többször

A beáramló hideg levegő csökkenti a helyiség nedvességtartalmát, így egészséges klímát biztosít. Elegendő mértékben szellőztesse lakását, lehetőleg naponta több ízben, mivel a 60% feletti relatív páratartalom penészképződéshez vezethet.

3. Ne használjon maró folyadékokat!

Az ablaktok felülete legjobban finom tisztítószerrel tisztítható. Ne használjon semmilyen karcoló anyagot, nitrohígítót és benzint sem! A makacs szennyeződések eltávolítására speciális tisztítószer használata szükséges, amely a beszállítóknál vagy az ablakgyártóknál szerezhető be.

4. Az ablakot tisztítsa rendszeresen (kívülről)!

Az ablakok külső oldalát tisztítsa rendszeresen. A pollen, kátrány- vagy fémrészecskék a napsugárzás hatására beéghetnek az ablakba. A lerakódott réteg a későbbiekben nehezen távolítható el.

5. Olajozza a vasalatot!

Legalább évente egyszer olajozza meg a vasalatot, biztosítsa így annak tartósan könnyű működését.

6. Húzza meg a kilincseket!

A meglazult kilincseket és fogantyúkat meg kell húzni. A csavarok a fogantyúk alatti takaró megemelésével és függőleges helyzetből vízszintesbe fordítással tehetők hozzáférhetővé.

7. Ápolja a tömítést!

A tok tömítését félévente érdemes a tömítés ápolására szolgáló vagy más erre a célra alkalmas olyan anyaggal kezelni, mint pl. szilikonolaj (szaküzletek), hogy a tömítés megőrizze rugalmasságát és funkcionalitását. A sérült tömítést ki kell cserélni.

8. Tisztítsa a vízelvezető nyílásokat!

A megadott időközökben a tokprofilokon ellenőrizze a vízelvezető nyílásokat. A tisztaság a zökkenőmentes vízelvezetés alapfeltétele.